Rodzaje sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybołówstwem poszukiwali sposobu na to, żeby ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to dopuszczalne, szczególnie, że akompaniowała im bardzo w szeregu przypadków wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na genialny pomysł, a jak wiadomo niezwykle w wielu przypadkach takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę naturalnie metodę nazwano nare-sushi i niezwykle prędko wieść o niej rozniosła się właściwie po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To oczywiście spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one najzwyczajniej w świecie dobre, a nie tylko świeże. Z w pewnych sytuacjach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
ZEN sushi
Pierwotnie jednak słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, albowiem jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę komiczne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, nim stało się faktycznie tym, czym jest dzisiaj, czyli nie metodą konserwacji mięsa, czyli ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w związku z tym danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.