Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dzisiaj w rejonach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Aby je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, doliczyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują i przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich trzeba także węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno używane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
dobra polska kuchnia w Krakowie
Kaszuby są niesłychanie bogate w ryby, wskutek tego kuchnia ta tak często je używa. Na różnorodne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, smaczne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Dzisiaj zazwyczaj zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych krajowych zup należy także krupki.